Loves of My Life

Daisypath Anniversary tickersLilypie First Birthday tickers

Saturday, August 6, 2011

1st Solid Food

5 August 2011
Baru bagi solid food kat Irsyad. Mase ni umur die 6 bulan 1 hari. Hehe..biar la ape orang nak kate. Saya tetap dengan pendirian saya nak bagi Irsyad makan mase umur die 6 bulan. Bukan ape, dari pembacaan saya, baby ni tak bole diberi makan before usia die 6 bulan. Bukan ape..usus nye tak matang lagi. So bahaya. Sementara nak tunggu Irsyad 6 bulan ni, buat 'dek' je la kalo ade yang cakap 'ala..bagi je makan.takpenye..' Cara nak buat 'dek'? Buat-buat je macam tak paham a.k.a slow sket. Hmm..sekali nye, tengah-tengah surf Facebook, Group Solid Food (nak cari idea nak bagi  Irsyad makan ape), sekali nye terjumpe dengan satu post ni. Rupe-rupenye dah pernah terjadi kat adik die. Saya pun mintak kebenaran la share dalam blog post die tu. So ni la post nye: 
 "Just nak share (sebak plak rasa ): adik maj lahir normal...pastu usus nye ada problem time 4bulan......sampai skrg lepas operation adik maj OKU....bedah sampai 2x....citer yg sebenar maj tau lepas ada anak....sbb mak maj cakap : jgn bagi anak makan awal sgt....nti jadi mcm adik hang..terkedu dgr...sbb yg maj tau adik jadi camtu sbb demam panas....rupanya sebab 4bulan mak dah bagi...sedih dgr...se...bak rasa bila tgk adik....skrg adik umo 26...parut diperut pun kekal ..ape pun takleh buat kecuali mengesot..makan minum bsuap....TOLONGLA IBU2...JGN BAGI ANAK AWAL SGT MAKAN....MGKIN NAMPAK OK..TAPI DALAMAN ALLAH JE TAU..tapi ye la..takdirkan.....yg kedua kalo tak mungkin obesiti time baby.....nestum lagi la..kandungan gula tinggi...kalo anak yg selamat alhamdullilah....kalo terjadi apa2 yg buruk....nasibla kan....mencegah lebih baik dari mengubati....."
Betul la kate Maj ni, 'kalo anak yang selamat, Alhamdulillah..' Hak masing-masing la kan nak bagi anak die makan bile. Yang pasti setiap ibu bapa nak yang terbaik untuk anak die. 
Hehe..sempat gak snap gambar sekitar proses nak buat makanan & bagi makan Irsyad hari tu. Nanti saya buat entry lain.hehe..baru la nampak macam tak terbengkalai sangat blog ni. Makin seronok lak nak update sebab dapat kamera adik.haha. Senang, cabut memory card, terus bole upload. Takyah nak cable-cable.
To be continued...

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete